CITIȚI ȘI ALTE:
Avantajele tratamentului în ”Jorge Dental Studio”:
1 – Diagnosticul exact al cariei, inclusiv al cariei ascunse cu ajutorul aparatului revolutionar DIAGNOcam (Germania).
2 – La dorința pacientei se efectuează obturarea (tratamentul mai rapid si econom al cariei) sau restaurarea dintelui (mai esthetică, dar și mai îndelungată (mai mult de 1 ora)).
3 – Folosirea matarialelor fotopolimerizabile ale corporației Dentsply (SUA) si Noritake (Japonia).
4 – Folosirea microscopului stomatologic (depistează toate defectele smaltului: fisuri, defecte ale plombelor și restaurărilor; permite obținerea exactității maxime la tratamentul canalelor radiculare).
5 – Restaurarea dinților de către dr. Gheorghe Ciuperca (dublu campion al Moldovei în restaurarea dinților frontali) și discipola sa Musurivschi Alisa (specializarea – obturarea, restaurarea dinților masticatori).
Nu în zădar stomatologia pentru femeile gravide este un domeniu aparte, deoarece aceşti pacienţi trebuie trataţi cu o deosebită prudenţă: să se utilizeze metode inofensive ale anesteziei, să fie folosite aparate speciale de diagnosticare ş.a.
Caria în timpul gravidităţii
Cu regret caria este una dintre cele mai răspîndite boli stomatologice la femeile gravide şi se dezvoltă de două, ba chiar de trei ori mai repede decît în alte perioade ale vieţii lor. Acest proces al răspîndirii cariei poate fi explicat prin următorii factori: insuficienţă de calciu, activizarea microbilor pe fonul scăderii imunităţii, schimbări în compoziția salivei în timpul sarcinii.
Dacă dinţii au început să se deterioreze, – este necesar de a începe tratamentul lor. Procedura de plombare propriu-zisă în timpul gravidităţii nu este contraindicată. Este de dorit de a efectua acest proces în al doilea trimestru al gravidităţii, cînd fătul şi mama sînt mai puţin afectaţi.
Gingivita la femeile gravide
Aproximativ 50% dintre oamenii adulţi suferă de gingivită, iar 20% dintre femeile gravide se confruntă cu acestă problemă. Primele simptome ale gingivitei sînt umflarea și sîngerarea gingiilor (care se agravează spre sfîrșitul sarcinii). La apariţia acestor simptome femeia neapărat trebuie să se adreseze medicului-stomatolog, deoarece această boală poate să dezvolte în parodontită şi să se adîncească pînă la ţesuturile osoase.
Gingivita la femeile gravide este o urmare a schimbărilor hormonale şi ale acidităţii în cavitatea bucală, a scăderii imunităţii. Deficitul de calciu, de asemenea, poate provoca gingivita – smalţul dinţilor devine mai subţire şi mai moale, ceea ce ajută la înmulţirea bacteriilor şi îmbolnăvirii gingiilor. Deseori tratamentul dinţilor la femeile gravide se recomandă de a incepe cu schimbarea modului de alimentare.
Respectarea strictă a îngrijirii igienice ameliorează starea dinţilor şi previne apariţia unor complicaţii, dar rareori duce la tratarea completă a lor
Extracţia dentară în timpul sarcinii
În general, în ultima perioadă, stomatologii foarte rar folosesc procedura de extragere a dinţilor. Acest fapt este legat de dezvoltarea medicinii şi apariţia mai multor modalităţi de a păstra zîmbetul propriu al pacientului. Dar există cazuri cînd tratamentul nu este posibil. Extracţia dintelui în timpul gravidităţii este deosebit de importantă, deoarece dintele afectat este focarul inflamaţiei şi înmulţirii microbilor. Infecţia, provocată de inflamaţie, poate să se răspăndească în tot corpul, provocîndu-i daune.
Extragerea dintelui la femeile gravide are cîteva contraindicaţii, dar numai medicul poate spune cu exactitate, dacă poate fi efectuată această procedură şi care sînt recomandările de îngrijire a cavităţii bucale.
La extragerea dinţilor, doctorii din clinica noastră folosesc anastezice speciale care nu se absorb de bariera placentară și, deci, nu provoacă daune mamei şi copilului. Extragerea este de dorit să fie efectuată în al doilea trimestru, iar molarii de minte – după naştere, consultîndu-se în prealabil cu medicul.
Necătînd la faptul că tratarea dinţilor în timpul gravidităţii la ziua de azi este practic o procedură inofensivă, este mai bine de a preveni boala şi complicaţiile ulterioare.
Următoarele cîteva recomandări simple vor ajuta viitoarele mame să-şi păstreze sănătatea dinţilor:
• la începutul primului, al doilea şi mijlocul al treilea trimestru al gravidităţii este necesar de a face consultaţii la medicul-stomatolog, care după o examinare minuţioasă, va prescrie proceduri profilactice pentru dinţi;
• măsurile preventive includ un detartraj profesional, care este recomandat să se efectueze cel puțin trei ori. Această procedură întăreşte smalţul dinţilor, protejînd dinţii de carie;
• viitoarele mame trebuie în măsura necesară să se alimenteze cu produse bogate în calciu;
• dacă extragerea dinţilor în timpul sarcinii este o procedură permisă, atunci protezarea și implantarea sînt proceduri nedorite în această perioadă.
Dar nu uitati ca in clinica noastra stomatologica puteti obtine consultanta cu privire la:
- curatarea profesionala a dintilor si diagnosticul cariilor prin transiluminare
- tratamentul dintilor sub microscop dental si diagnosticul pulpitei
- tratamentul cariilor ascunse si restaurarea artistica a dintilor
- fatete ceramice
- instalarea protezelor dentare si producerea coroanelor ceramice
- proteze unice si protezarea arcata
- implantarea dintilor si producerea implanturilor de titan
- diagnosticul parodontitei si instalarea de bracket-uri metalice
Stomatologie in Moldova – Dental Studio