Proteză arcată (metoda protezării detașabile)

CITIȚI ȘI ALTE:

Metoda protezării detașabile este utilizată pe scară largă în stomatologia din lumea întreagă, ca fiind principala metodă de protezare pe termen lung, în cazul existenței contraindicațiilor sau imposibilității de fabricare a protezelor fixe.

Proteză arcată (metoda protezării detașabile)

Proteza arcată permite de a distribui în mod egal presiunea impusa de procesul de masticație, între mucoasă și restul dinților rămași.

Proteza arcată are o formă compactă, spre deosebire de protezele detașabile obișnuite, ea este foarte comodă, durabilă şi rezistentă. Proteza arcată constă din două elemente principale: carcasa de metal (arc cu elemente de suport și fixare), precum și o bază din plastic (plăci ce imită gingiile) cu dinți falși.

Dupa tipul de fixare, protezele arcate pot fi divizate în:

  • cu cleme — fixate pe dinți cu cîrlige speciale – cleme. Proteza parțială cu clame este menținută pe dinți cu ajutorul cîrligelor de diferite forme, selectate în mod individual pentru fiecare dinte. Clemele încercuiesc strîns dintele, dar, datorită elasticității sale nu daunează smalțului;
  • cu fixări ascunse — fixate cu dispozitive de retenție și sprijin de înaltă tehnologie (attachment), sau coroane telescopice. Protezele arcate cu attachment, au o fixare foarte puternică. Conform principiilor de atașament, aceste proteze se aseamănă cu punțile dentare. Aceasta înseamnă că o parte din presiune la masticație, este transmisă dinţilor de sprijin. Acești dinți sunt îmbrăcați de obicei cu coroană metaloceramică specială sau în dinte este introdus un attachment. Astfel, sistemele de retenție sunt ascunse în interiorul protezei, și în exterior nu se vede nici un element metalic al construcției

Estetica, o mai bună recuperare a funcțiilor necesare (de masticație, fonetica), și cel mai important – rezistența și durabilitatea, sunt avantajele evidente ale protezelor cu fixări ascunse.

Proteză arcată (metoda protezării detașabile)

Beneficiile protezei arcate:

  • restabilirea adecvată a masticației, garantează o buna funcționalitate;
  • fixare bună;
  • proteza este semnificativ mai mică în comparație cu cea detașabilă tradițională din plastic;
  • ușor de folosit (ușor de îmbrăcat și de scos);
  • impact minim asupra pronunțării și gustului;
  • întreținere igienică simplă;
  • un rezultat estetic excelent și pe termen lung.

Indicații pentru protezarea arcată

Proteza arcată este indicată pentru o protezare pe termen lung, la pierderea parțială a dinților, precum și în cazul imposibilității, din punct de vedere medical, de a realiza un echipament fix (defect extins, contraindicații pentru implantare) sau din motive financiare. O condiție necesară este numărul suficient de dinți de sprijin.

În clinica «Jorge Dental Studio», în afară de metal, protezele arcate pot fi fabricate din materiale plastice elastice, ultramoderne ale firmei Bredent (Germania), obținîndu-se astfel un aspect estetic calitativ al arcului și clemelor, o precizie mare de fixare a protezei pe zona de bază și dinții de sprijin; greutatea protezei este redusă semnificativ, proprietățile fizice de elasticitate ale materialului plastic determină un confort sporit.