Anestezia generală și sedarea

стоматологический наркоз для детей

În imagine: pacientele noastre și medicul-anesteziolog Virgiliu Guţan, doctor în ştiinţe medicale, şeful secţiei de anesteziologie din cadrul Spitalului Clinic Republican.

Сe înseamnă anestezia stomatologică şi sedarea? 

Anestezia stomatologică deseori este numită tratament  «în somn», astfel subliniind deosebirea acesteia de anestezia medicală tradiţională. Preparatele, folosite în stomatologie, se referă la aşa-numitele hipnotice – ele cufundă omul în somn. Acestea sunt cele mai inofensive preparate pentru anestezie, care există actualmente în lume. Aflându-se sub anestezie generală, pacientul doarme şi nu simte durere  chiar şi la efectuarea celor mai complicate proceduri stomatologice.

Spre deosebire de anestezia generală, sub sedare pacientul nu doarme, deoarece gazul inspirat de el nu îl adoarme, ci îl ajută să se relaxeze în timpul tratamentului.  Dvs. resimţiţi linişte, dispare senzaţia de teamă, durerea se atenuează. Pacientul este conştient, comunică cu medicul, respiră normal, reacţionează la replicile medicului. După senzaţii sedarea se aseamănă cu 2-3 pocale băute de şampanie – dvs. simţiţi eforie şi lipsa grijilor. Este de menţionat că, anestezia generală şi sedarea este pe larg aplicată în clinicile de frunte din întreaga lume atât în tratarea adulţilor, cât şi a copiilor.

Ce pacienţi  ar trebui să recurgă la anestezia generală sau sedare?

Noi recomandăm anestezia generală şi sedarea în următoarele cazuri:

    1. La tratarea copiilor mici. Pentru copiii cu vârsta de până la trei ani anestezia generală este, probabil, unica variantă acceptabilă, întrucât copilaşii de această vârstă nu înţeleg necesitatea tratamentului şi nu au suficientă răbdare. Copiii mai mari sunt mai asidui şi înţelegători. Dar şi la această vârstă pot apărea dificultăţi, dacă copilul este foarte activ, extrem de speriat, ori dacă are anumite afecţiuni. Copilul nu poate fi tratat cu forţa, deoarece prin acest lucru i se poate cauza o traumă psihologică gravă. Anestezia sau sedarea este cea mai bună soluţie în această situaţie – acestea ajută unor astfel de copii să evite stresul şi oferă pentru viitor posibilitatea de a trece mai  uşor la tratamentul obişnuit.
    2. În cazul anumitor indicaţii medicale, cum ar fi: reflexul vomitiv sporit,  reacţii alergice la anestetice locale, tulburări ale sistemului nervos, care complică contactul cu medicul.
    3. La efectuarea unui volum mare de proceduri stomatologice. Astfel, de exemplu, la efectuarea unui spectru de operaţii chirurgicale (extracţii dentare complicate, instalarea mai multor implanturi şi altele) pacientul este nevoit să petreacă în scaunul stomatologic ore în şir. Acest lucru este desigur foarte obositor. Noi prin urmare  recomandăm ca astfel de intervenţii complicate să fie efectuate sub anestezie generală sau sedare.
    4. În cazul intoleranţei  psihologice a tratamentului. În prezent încă mai întâlnim un asemenea fenomen precum este frica de neînvins faţă de tratamentul stomatologic ce urmează a fi efectuat.  Emoţiile negative pot fi provocate de diverşi factori: aspectul instrumentelor, mirosul preparatelor medicale, prezenţa medicului şi etc.  Anestezia generală şi sedarea oferă unor asemenea pacienţi posibilitatea de a avea un zâmbet sănătos şi frumos în ciuda temerilor. 

Unele contraindicaţii

Printre contraindicaţii în cazul anesteziei se referă formele grave decompensate a afecţiunilor sistemului cardio-vascular, hematopoietic şi pulmonar.

Printre contraindicaţiile pentru sedare se referă:

– vârsta precoce sau teama puternică– copilul trebuie să fie capabil să negocieze, în caz contrar se recomandă anestezia;

– lipsa respiraţiei nazale;

– bolile cronice în fază de acutizare, afecţiunile generale acute.

Inofensivitatea şi confortul anesteziei stomatologice la Jorge Dental Studio

Pentru tratamentul sub anestezie şi sedare noi am procurat unul din cele mai sigure şi inteligente aparate din lume MAQUET FLOW-i C30. În republica noastră un astfel de aparat este doar la Spitalul Clinic Republican şi se foloseşte în timpul transplantării, ceea ce denotă nivelul înalt de inofensivitate.

Tratamentul sub anestezie la  Jorge Dental Studio se indică doar după consultarea stomatologului–terapeut şi anesteziologului nemijlocit din cadrul clinicii noastre. Înainte de tratament este necesar să faceţi un şir de analize şi să primiţi un certificat despre starea sănătăţii de la medicul de familie. De asemenea pot fi indicate nişte investigaţii suplimentare, inclusiv electrocardiograma, pe care o puteţi face la clinica noastră.

Anestezia stomatologică  este destul de confortabilă: pacientul adoarme lin şi se trezeşte uşor. Deja peste 10-15 minute se restabilesc complet reflexele, iar peste o oră şi jumătate pacientul, de regulă, este gata să meargă acasă. Restul zilei este mai bine să-l dedicaţi odihnei.

În privinţa sedării este de menţionat, că practic nu sunt nici un fel de contraindicaţii pentru sedare. Probabil aceasta reprezintă cea mai simplă şi inofensivă metodă calmantă. Pe durata întregului tratament dvs. inspiraţi un gaz calmant printr-o mască specială pe nas. Peste 2-3 minute după scoaterea măştii acţiunea preparatului încetează şi pacientul pleacă din clinică în stare vioaie.

În concluzie aş vrea să vă doresc tuturor o dispoziţie bună, iar clinica Jorge Dental Studio va fi gata să soluţioneze întotdeauna problemele ce ţin de sănătatea şi frumuseţea dinţilor dvs.!

Anestezia generală și sedarea la "Jorge Dental Studio"

Ina Sârbu, pacient

Îmi este frică de durere, de aceea dacă tratamentul este însoțit de careva senzații dureroase, insist la efectuarea anesteziei. Din fericire, dinții mei  fiind destul de sănătoși, am vizitat medicul stomatolog mai rar. Însă, atunci când a fost absolut necesar sa merg la stomatolog, anestezistul meu mi-a vorbit despre primul cabinet stomatologic în Republica Moldova, unde tratamentul dinților poate avea loc sub aplicarea anesteziei generale sau sedare. Recunosc, pentru mine a fost ca un colac de salvare. Tratamentul a decurs rapid,  fără durere fizică cât și emoțională. După procedură, m-am simțit perfect de parcă m-aș fi odihnit. Important este faptul că perioada de reabilitare lipsește, iar peste 20-30 min conduceam automobilul fără nici o problemă. Este foarte comod!

Impresia a fost publicată în revista ”Aquarelle”, iulie-august 2017