Gheorghe Ciuperca: Marea stomatologie este atunci când îmbini armonios medicina cu arta.

Uneori un zâmbet frumos poate schimba vieți. Femeile își recapătă mersul de felină, bărbații încrederea, iar copiii scapă de frica de a călca pragul medicilor stomatologi. De această dată, am avut o discuție frumoasă cu fondatorul și medicul-șef al clinicii Jorge Dental Studio, Gheorghe Ciuperca, de două ori campion al Moldovei în domeniul restaurării dinților frontali, specialist cu peste 19 ani de experienţă în domeniul stomatologiei estetice. Din primele secunde am înțeles că domnul Ciuperca este un om al artei, după felul artistic în care e amenajat interiorul clinicii. Holul este amenajat foarte neobişnuit pentru medicină – în tonuri calde, persistă imagini cu… mâini.  Multe mâini care ating coarde de vioară, care modelează în lut sau sculptează. În decursul discuției am înțeles că mâinile omului sunt cele care fac lumea noastră mult mai frumoasă…

Cum a venit dragostea pentru medicină?

Încă din copilărie, de la vârsta de doi sau trei ani ştiam că în viitor voi deveni medic. Evident, nu ştiam că voi excela anume în stomatologie, dar simţeam că medicina îmi va fi aproape de suflet întotdeauna.

Un imbold pentru alegerea stomatologiei au devenit problemele dentare ale mamei mele. Eu deseori observam cum ea suferea de dureri de dinţi, iar vizitele la medici „buni” nu erau de folos. Anume atunci am şi decis să devin stomatolog. Încercând să salvez dinţii mamei, la mine apăruse un principiu: salvez fiecare dinte, ca şi cum ar fi ultimul!

Toată lumea are frică de stomatolog din cauza durerilor. Cum “trataţi” frica pacienţilor la Jorge Dental Studio?

Clinica Jorge Dental Studio este locul în care orice pacient se poate simţi în siguranţă. Având o predilecţie şi pentru psihologie, găsesc teme comune de discuţie cu pacienţii noştri şi atunci o comunicare eficientă ne este garantată. Oamenii se pot relaxa, pot povesti problemele care îi preocupă şi de cele mai multe ori se simt ca acasă. În plus, avem şi mulţi clienţi fideli, iar pe zi ce trece această “familie” devine tot mai mare. Pacienţii care vin cu durere, pleacă cu o mare plăcere şi se reîntorc cu plăcere. Noi punem accent pe o atmosferă caldă şi prietenoasă, iar acest lucru dă încredere. Poate din această cauză de foarte multe ori suntem recomandaţi, iar feedback-urile sunt mereu pozitive.

Dle Gheorghe, ce înseamnă pentru dumneavoastră marea stomatologie, după cum vă exprimaţi pe site. Face parte din artă, din viaţă?

Marea stomatologie e atunci când îmbini armonios medicina cu arta. E atunci când medicul are o mare experienţă, o echipă ambițioasă și capacităţi la cel mai înalt nivel. În tot ce fac sunt un susţinător al abordării creative, îmi place să obţin cel mai bun rezultat şi sunt în culmea fericirii când pacienții mei sunt plini de recunoștință.

Aveţi nenumărate certificate de participare la lecții și cursuri. Vă sunt oamenii recunoscători pentru asta?

Pentru mine personal, nu atât certificatele ca ”hîrtie” (zîmbind) au valoare, cât informaţia recentă privind noile metode şi rezultate de tratament, cunoştinţa cu cei mai buni specialişti şi cu activitatea lor. Totodată, mai important este să aplici cunoştinţele în practică, îndeosebi dacă am ţine cont de faptul, că în ultimii 10 ani în stomatologie a avut loc o adevărată revoluţie. Noi facem ceea, la ce precedecesorii noştri puteau doar să viseze!

Care sunt echipamentele stomatologice cu care este dotată clinica JDS?

Spre deosebire de alte clinici, noi am optat pentru echipamente germane, de ultimă generaţie. În primul rând, avem microscop Leica M320, care e lider în domeniul opticii.

Imaginaţi-vă doar: microscopul ajută medicul să vizualizeze ceea ce cu ochiul liber în mod normal nu se vede, el mărește imaginea de lucru de până la 40 de ori!

Vom fi sinceri, dacă urmează să faceţi tratamentul canalelor radiculare ale dintelui, atunci ar fi mai bine să vă adresaţi totuşi într-o clinică, unde se foloseşte microscopul. Fără acesta pot fi omise canalele suplimentare care devin focare de infecţie pe viitor. Nu în zadar, tratamentul de canal este considerat una dintre cele mai complexe proceduri medicale dentare.

Doriţi să vă instalaţi vinire? Aici de asemenea este necesar microscopul. Trebuie de ţinut cont, că acesta este un lucru foarte delicat şi exact, imposibil fără microscop.  Unii medici au curajul să efectueze această manipulare fără microscop, însă nu trebuie să vă aşteptaţi la un rezultat bun.

În general, de când lucrăm sub microscop, pot spune că suntem cu o treaptă mai sus. Microscopul ne permite să fim foarte exacți şi să nu comitem erori.

Notă: Vinirele – sunt nişte plăcuţe foarte fine din porţelan, care substituie stratul extern al dintelui.  După caracteristicile sale, ceramica este unul din materialele cele mai apropiate de smalţ, iar din punct de vedere estetic, în genere nu are concurenţă. Vinirele sunt capabile să schimbe forma, culoarea, dimensiunea, defectul amplasării dintelui şi pot crea un zâmbet „hollywoodian” sclipitor.  Actualmente  vinirele reprezintă una din cele mai durabile şi frumoase metode de restaurare dentară.

Minuţiozitatea asta o aplicaţi şi în viaţă sau mai mult în lucru?

Cred că mai mult în lucru. În afara serviciului, eu acord vieţii mele mai multă libertate, dar în lucru e nevoie de multă exactitate și control. De felul meu sunt un observator. Mai am momentele mele de creație, în care pot fi minuțios.

Noi ştim, că clinica JDS propune încă şi alte servicii unice.

Da, ele de asemenea sunt foarte interesante şi utile.  Printre care:

  1. Diagnosticul cariilor ascunse cu ajutorul aparatului german DIAGNOcam.
  2. Curățarea profesională a dinților cu aparatul PROPHYflex 3 (KaVo Dental, Germania) – prudentă și rapidă.
  3. Tratamentul afecțiunilor gingivale prin metoda Vector (dovedită a fi cea mai eficientă metodă).

Aveţi vreo procedură preferată?

Îmi place să contribui la un zâmbet frumos. Până în prezent eu mai mult mă axam pe restaurarea estetică a dinţilor frontali, după care de regulă se schimbă și viața pacienților, ei devin mai curajoși, mai încrezuți, li se schimbă chiar și mersul.

Un  pas nou în crearea unui zâmbet perfect pentru mine au devenit vinirele.  Eu m-am pregătit mult timp de cumpărarea unui microscop pentru confecţionarea lor.  Şi acum, concomitent cu restaurarea artistică noi perfecţionăm zâmbetul cu ajutorul vinirelor minunate.

Noi am remarcat faptul, că Dumneavoastră aplicaţi o abordare neobişnuită pentru Moldova:  fiecare medic din clinica JDS posedă specializare individuală.

Da, poate e cam neobişnuit pentru piaţa moldovenească. Pentru mine este important, ca specialistul clinicii noastre să trăiască şi să se dedice activităţii sale. Fiecare medic de la «Jorge Dental Studio» îşi are propria specializare îngustă, iar calitatea este controlată de mine personal. Drept rezultat – nivelul înalt al serviciilor oferite şi recunoştinţa pacienţilor. E interesant, că  aceeaşi germani se menţin de principii similare – deci noi nu suntem singuri în metodele noastre de lucru.

Aveţi un ideal spre care tindeţi?

Aş vrea ca Clinica noastră să devină o insulă a speranţei şi stabilităţii pentru toţi cei ce au nevoie de ajutor calificat. Suntem întotdeauna bucuroşi să venim în ajutorul pacienţilor noştri şi prin cuvânt, şi faptă.

Cine sunt clienţii dumneavoastră?

Oameni simpli, sinceri, dar și raționali, care doresc o schimbare spre bine. Sunt cei care pun preţ pe calitate.

Cu ce vă mândriţi cel mai mult?

Cu familia mea, în primul rând. E cea mai mare bogăţie a mea, şi probabil a fiecărui om. Am o soție înțăleaptă și 4 copii frumoși. Apoi, mă mândresc cu clinica. E cea în care depun mult suflet.

Ce calităţi aţi dori să transmiteţi copiilor dvs.?

În primul rând, bunătatea, optimismul, străduinţa, modestia, onestitatea.

De ce trebuie să alegem clinica Jorge Dental Studio?

Pentru că omul mereu vrea să aleagă o calitate mai bună. Au trecut timpurile când oamenii alegeau ceea ce e mai ieftin, acum ei pun preţ pe calitate, stabilitate. Ei ştiu că dacă dai nişte bani, să fie cu folos. Dacă ți-ai restaurat dinţii, atunci să nu-ţi mai fie ruşine să zîmbești lumii și soarelui.